Дегустос Груп ЕООД

Сезонни плодове

ЛЮБОПИТНО

Сезонни плодове

Сезонни плодове – пролет , лято , есен, зима

Сезонната храна е полезна за здравето и приятна за душата – тази проста истина отдавна е научена от всеки, който поне по някакъв начин се занимава с готвене, от готвачи до домакини, и се повтаря по всякакъв начин.

Предимства на сезонните продукти:

1. Тези зеленчуци и плодове са най-здравословните и съдържат минимални или никакви химически добавки.

2. Те имат естествена текстура, вкус и аромат, което пряко влияе върху качеството на готовото ястие.

3. Сезонността ви позволява да спестите разходи, тъй като няма нужда от дългосрочно съхранение на продуктите. Сезонните продукти стават по-евтини, колкото повече стават: просто трябва да изчакате една седмица, когато реколтата от ябълки, домати или череши достигне своя връх и цените падат възможно най-много. Най-удобно е да се следи реколтата според сезонния календар.

4. Винаги има голям асортимент от сезонни зеленчуци и плодове, от които всеки човек може да избере за себе си продуктите, които му харесват най-много.

5. Интересно е да се готви с тях, сезонните плодове и зеленчуци са идеални съставки за салати, яхнии, десерти и напитки: можете да добавите необичайни плодове, редки плодове или пикантни билки към обичайния състав на скучните ястия, за да освежите класическата рецепта. Всичко от традиционната каша до класическата салата Цезар може да бъде подобрено със сезонни съставки. И колкото по-цветно е ястието, толкова по-разнообразно ще е на вкус. Също така, през лятото и есента, можете да разреждате въглехидратно-протеиновото меню с пресни продукти, които бяха твърде мързеливи или неудобни за готвене през студения сезон. Например можете да преминете изцяло към студени салати на основата на зърнени култури (киноа, ориз, булгур, тестени изделия) с билки, сезонни зеленчуци, сирене, месо, сладко-кисели плодове и домашен дресинг (на основата на горчица или горски плодове). Променливостта зависи само от вашите предпочитания, а времето за приготвяне на една салата все още е по-малко, отколкото за типична гореща. Основното нещо е да не готвите за бъдеща употреба: салатите трябва да се консумират пресни.

Сезонен календар на зеленчуци и плодове

За да се ориентирате лесно през сезоните и да създавате вкусно и здравословно меню през цялата година, използвайте нашия сезонен календар.

МЕСЕЦЗЕЛЕНЧУЦИПЛОДОВЕ
ЯнуариЗеле, лук, ряпа, празЦитрусови плодове (грейпфрут, лимони, портокали, мандарини), дюля, райска ябълка
ФевруариЗеле, картофи, моркови, репичкиАнанас, киви, мандарини
МартКартофи, моркови, зелен лук, чесънАвокадо, ананас, ябълка
АприлАспержи, спанак, репичкиАвокадо, грейпфурт, лимони
МайАспержи, спанак, репички, зеле. Салати:със зеле,с маруля и с рукола. Млад грахЯгоди
ЮниАспержи, спанак и репички. Фасул, грах. Моркови, тиквички, краставици,домати и чушки. Карфиол, броколи. Салати с маруля, със зелеЯгоди, череши, грозде и боровинка
ЮлиМлади картофи, краставици и домати. Карфиол, броколи. Моркови, тиквички, патладжани, чушки. Зелен грах и боб. Целина, праз и лук.Салата с маруляЯгоди, малини,череши,грозде и боровинки. Праскови, кайсии и банани
АвгустКартофи, домати и краставици, моркови, патладжани, тиквички. Карфиол, червено зеле, броколи, зелен грах. Чушки, царевица, репички и цвекло.Дини и пъпеши, сливи, праскови и кайсии. Цариградско грозде, боровинки и касис
СептемвриКраставици и домати, чушки, моркови, тиква, тиквички, патладжан и тиквички. Карфиол и броколи. Лук и праз, зеле, хрян, репичкиЯбълки, сливи, смокини, круши, пъпеши и дини.
ОктомвриДомати, моркови, тиква, броколи, брюкселско зеле и карфиол, праз, ряпа, хрянЯбълки, круши, смокини
НоемвриМоркови, тиква, ряпа,карфиол, брюкселско зеле, праз, хрянРайска ябълка, круша, дюля, червена боровинка
ДекемвриБрюкселско зеле, тиква, ряпа, празДюля, райска ябълка, червена боровинка

 

Промо продукти